2017. július 14., péntek

A Birodalom visszavág/The Empire Strikes Back (1980)

A Birodalom visszavág/The Empire Strikes Back (1980)


Műfaj: Sci-fi

Rendezte: Irvin Kershner, forgatókönyv: Lawrence Kasdan, Leigh Brackett

Főszereplők: 
Luke Skywalker - Mark Hamill
Han Solo - Harrison Ford
Leia Organa - Carrie Fisher
Obi-Wan Kenobi - Alec Guiness
Lando Calrissian - Billy Dee Williams

A sztori: Mivel a birodalmi csillagflotta a Halálcsillag pusztulása ellenére érintetlen maradt, a lázadók helyzete nem javult jelentősen. Titkos bázisukat ráadásul felfedezik, így hőseink, Han Solo, Leia hercegnő és Luke Skywalker szétválnak, üldözőikkel a nyomukban. Luke találkozik Yodával, a jedi-mesterrel, aki tanítani kezdi, míg a többiek Darth Vader csapdájába sétálnak.

Háttér: A norvégiai ítéletidő (mínusz 20 fok, és állandó hóviharok) nagyban megnehezítette a stáb dolgát, Lucas eközben a bankot győzködte, hogy legyen türelemmel - az első rész rendezője ugyanis a saját pénzét tette bele a folytatás költségeibe, és a büdzsét tízmillió dollárral már meghaladták a kiadások. A Vadert alakító David Prowse végső szövegét lecserélték arra, ami mára már legendává vált - ezt az érintett, Mark Hamill/Luke Skywalker másodpercekkel a jelenet felvétele előtt tudta meg, és úgy is kellett reagálnia.


Legemlékezetesebb jelenet: Bár a birodalmi lépegetők támadása valami elképesztő, ami utána jön, az üldözés az aszteroidamezőben még talán azt is felülmúlja.


Legemlékezetesebb szereplő: Yoda, a jedi-mester figuráján Lucas szerint is minden állt, vagy bukott. Hogy a bábot a legideálisabban lehessen mozgatni, a díszlettervező csapat másfél-két méterrel megemelte a padlószintet, és ebben a vájatban már tudott alkotni Frank Oz, Yoda „alakítója”.


Összkép: Sokak szerint - jómagamat is beleértve - a trilógia legjobb darabja, bár csak hajszállal előzi meg a másik kettőt (és kilométerekkel a prequel trilógiát, de ez most nem tartozik ide). Minden karakter, minden mondat, minden mozdulat a helyén van, és mindezt bámulatos (javarészt festett) látványvilág övezi. Kershnernek ráadásul az az igen ritka bravúr is összejön, hogy egy-egy figurából már másodperces szereplés után is hús-vér karaktert alkot, a már meglévőket pedig megjósolhatatlan irányokba viszi tovább. „A Birodalom visszavág” a valaha készült legjobb sci-fi kalandfilmjei között mindenképpen dobogós helyre számítandó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése