2015. január 25., vasárnap

A szökés/The Getaway (1972)

A szökés/The Getaway (1972)


Műfaj: Akcióthriller

Rendezte: Sam Peckinpah

Főszereplők: 
Doc McCoy - Steve McQueen
Carol - Ali McGraw

A sztori: Doc McCoy fásultan tölti napjait a börtönben, aztán hirtelen úgy érzi, elege van. Felesége, Carol meglátogatja Jack Beynon-t, aki elintézi a szabadlábra helyezést. Apró bökkenő: Docnak mindezért cserébe ki kell rabolnia egy bankot, a pénzt pedig leszállítania a megbízónak. A rablás után - amely eléggé balul üt ki - Doc és Carol a menekülést választja, de Beynon emberei végig a nyomukban vannak…
   
Háttér: Peter Bogdanovich, Cybill Shepherd, Jack Palance - belőlük állt volna a stáb, amely végül Sam Peckinpah keze alatt lett teljes. A forgatókönyvön nem kevés ideig az a Jim Thompson dolgozott, kinek regénye a film alapjául szolgált. Őt végül McQueen kigolyózta (így jöhetett Walter Hill), mivel volt „némi” összetűzésük a befejezést illetően.


Legemlékezetesebb jelenet: Bár a film a műfajhoz méltó módon bővelkedik akcióban, ám számos romantikus és költői jelenetet is tartalmaz. Ezek közül briliáns McQueen első sétája szabadon: a börtönben töltött idő után első útja egy parkba vezet, ahol nem csinál mást, csak figyeli az embereket, a családokat, a fürdőzőket. A vágásnak köszönhetően ezután már csak azt látjuk, ami minden bizonnyal megtörtént hőseinkkel a parkban (lévén csuromvizesek).


Legemlékezetesebb szereplő: McQueen a „Bullitt” után egy újabb ideális hőst keltett életre, ezúttal a törvény túloldaláról. Doc McCoy megállíthatatlan, feleségével az oldalán csak előre halad, sem rendőr, sem bűnöző nem állhat útjába. Nem beszél sokat, az árulást nem tűri és tudja, hogy ha életben akar maradni, neki kell elsőként lőnie.


Összkép: „A szökés” abból az időből való, amikor még nem sűrűn keverték össze az akciót a vígjátékkal, a „poénos beszólásokkal”, sokkal inkább a kőkemény, sivár realizmus volt a jellemző (lásd McQueen valódira sikeredett pofonjait McGraw ellen). A mindent átható „coolness” helyett Peckinpah-tól hús-vér karaktereket kapunk szenvedéssel, érzelmességgel és keménységgel.


Fingers (1978)

Fingers (1978)


Műfaj: Dráma, thriller

Rendezte: James Toback, forgatókönyv: James Toback

Főszereplők: 
Jimmy - Harvey Keitel
Carol - Tisa Farrow
Dreems - Jim Brown
Ben - Michael V. Gazzo

A sztori: Jimmy Fingers különös, és több lábon álló figura: anyja híres zongoraművész volt, ezért próbál az örökébe lépni, rendületlenül gyakorol, de maradék idejében apjának segédkezik fennálló tartozások nem éppen békés módszerekkel történő behajtásában. És imádja a zenét, állandóan nála lévő kazettás magnójából mindig a leghíresebb slágerek szólnak. A „Summertime, Summertime” közben ismerkedik meg Carollal, akiről kiderül, hogy prostituált…
  
Háttér: James Toback a főszerepre Robert De Nirót - ki mást - gondolta, de végül annak „Aljas utcák”-beli partnerét, Harvey Keitelt választotta. Szűk három hét alatt sikerült leforgatni a film nagy részét, amely eredetileg nyáron játszódott volna (lásd: „Summertime”). Érdekesség még, hogy Tisa Farrow (Mia testvére) ekkoriban a színészkedés mellett pincérkedésből és taxizásból élt.


Legemlékezetesebb jelenet: A filmben látható erőszak gyors, kirobbanó és brutális. Ezt mintegy megkoronázza az utolsó jelenetek egyike, amikor Jimmy gyilkosságra határozza el magát (szörnyű előzmények után), és áldozatával véres kézitusába keveredik egy lépcsőházban.


Legemlékezetesebb szereplő: Nem lehet más, mint Jimmy, aki rendkívül érdekes és összetett karakter. Igazi mesebeli szerelemre vágyik, és többnek akar látszani, mint egy kisstílű pénzbehajtó. Heves vérmérséklete segítségére van az önkívületig tartó gyakorlásnál a zongorán, hogy aztán a próbatételnél rádöbbenjen: ez neki mégsem megy.


Összkép: Toback debütálása volt ez a mesteri, pszichodrámába oltott thriller. A középpontban lévő karakter szinte minden percben meglepetést okoz, hol erőszakos, hol gyengédségre vágyó, néha pedig mintha egy gengszterfilmből lépett volna elénk. Ami biztos: Harvey Keitelről egy pillanatig sem tudjuk levenni a szemünket.