2015. szeptember 22., kedd

Kínai negyed/Chinatown (1974)

Kínai negyed/Chinatown (1974)



Műfaj: Krimi, thriller, film noir

Rendezte: Roman Polanski, forgatókönyv: Robert Towne

Főszereplők:
Gittes - Jack Nicholson
Evelyn - Faye Dunaway
Noah Cross - John Huston

A sztori: J. J. Gittes magándetektív azt a megbízást kapja Mrs. Evelyn Mulwray-től, hogy derítse ki, kivel csalja meg a férje. Ez a látszólag rutinmunkának kinéző feladat gyilkosságokhoz, családi drámához, politikai botrányhoz vezet, Gittes-t pedig életveszélybe sodorja…

Háttér: Robert Towne eredetileg egy másik munkát kapott, de ő kitartott a „Kínai negyed” forgatókönyve mellett - jóval kevesebb pénzért (az inspirációt egy, a kínai negyedben dolgozó magyar rendőr adta a történethez). Towne a befejezést pozitívnak szánta, de Polanski felvette ellene a kesztyűt, és hosszas viták után végül a rendező negatív zárása került a kész filmbe. A filmzenével kapcsolatban azonban ő hátrált meg, sokáig kitartott első elképzelése mellett, de miután egyre több helyről hallotta, hogy az tönkre fogja tenni az összhatást, Jerry Goldsmith lett a befutó.


Legemlékezetesebb jelenet: Gittes meglepi Evelyn-t annak titkos búvóhelyén. Evelyn itt rejtegeti a titokzatos fiatal nőt, Katharine-t, aki az események kulcsfigurája. Gittes is tudja ezt, ezért erőszakhoz folyamodik, és szó szerint kiveri a nőből az igazságot (Nicholson a rosszul sikerült próbák után ténylegesen felpofozta Dunaway-t). Ekkor hangzik el a film egyik briliáns mondata: „Az apám és én… nem érted? Vagy ez még neked is sok?” Ami utólag hihetetlennek tűnhet: Towne a jelenetet sokáig nem tudta beilleszteni a filmbe, így azt „több helyen” is ki kellett próbálni.


Legemlékezetesebb szereplő: Gittes szerepében Jack Nicholson újból bizonyította, hogy a hetvenes évek jelentős részben róla szólt. Megalkuvást nem tűrő nyomozója iskolát teremtett, az a jelenet meg igen hátborzongató, amikor egy rosszfiú (maga Roman Polanski) egy pengével széthasítja az orrát.


Összkép: A hetvenes évek egyik legbonyolultabb, legintelligensebb filmje fantasztikus forgatókönyvvel, amelyet a későbbiekben egyetemek filmes kurzusain elemeztek tananyagként. A szereplőgárda (melyben igazi kuriózum a zseniális rendező, John Huston) és Polanski rendezése szintén a legnagyobbak közé emeli a „Chinatown”-t.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése